6lis2016

Wyciskarka do soków – najlepsza inwestycja w zdrowie i urodę.

Wyciskarka do soków

W każdej kuchni jest całkiem spora liczba urządzeń AGD – są to miksery, blendery, piekarniki, maszynki do mielenia mięsa, mikrofalówki, zmywarki, ekspresy do kawy i wiele innych, z których korzystamy z różną częstotliwością.

Co jednak z wyciskarką do soków?

W ilu domach się znajduje i kto jej używa?

Do tej pory nie było to bardzo popularne urządzenie, co warto zmienić, ponieważ jest to bardzo użyteczne i wartościowe urządzenie. Dziś przedstawimy jej zalety i korzyści jakie nam daje, co mamy nadzieję przekona wiele osób do zakupu wyciskarki.

Sokowirówka

O sokowirówkach słyszało lub nawet widziało więcej osób, ponieważ jest to urządzenie znane od wielu lat. Jednak o sokowirówkach opowiemy później, wpierw zacznijmy od tego co pozytywnego uzyskamy z picia soków.

Kuracja Gresona

Dr Max Gerson znacznie przyczynił się do popularyzacji wyciskarek i diety sokowej. Stworzona przez niego dieta sokowa nie została uznana współcześnie przez lekarzy jako skuteczna w walce z nowotworami, choć w głoszonych przez doktora teoriach jest wiele racji. Według dr Gersona komórki nowotworowe tworzą się w wyniku zaburzenia równowagi w komórkach organizmu i postępującej toksemii organizmu. Ma na to wpływ poziom stresu, niezdrowa dieta, zanieczyszczenie środowiska wokół nas, co tworzy idealny środowisko dla powstania wielu chorób.

Spożywanie soków

Dr Gerson opracował dietę dla pacjentów, oparta na piciu kilka razy dziennie soków z owoców i warzyw pochodzących z ekologicznych upraw, nie obciążonych pestycydami i innymi szkodliwymi substancjami. Soki wyciskane były właśnie w wyciskarkach, co według doktora było najlepsza metodą pozyskiwania najcenniejszych składników odżywczych w postaci witamin i minerałów. Sok pozyskany ze świeżych owoców i warzyw jest dla nas źródłem zdrowia, dobrego samopoczucia i urody. Takie wartości są bezcenne, nie uzyskamy ich nigdy z soków przetworzonych, jakie można kupić w sklepach.

Sokowirówka vs wyciskarka

Sokowirówki jakie większość z nas zna z czasów dzieciństwa, nie wytwarzają soków w pełni wartościowych. Sokowirówka nagrzewa się podczas wysokich obrotów, a wysoka temperatura niszczy cenne witaminy i minerały. Do tego sok pozyskiwany jest tylko z części produktów, nie z całości, wiec duża część soku zostaje w pulpie jaka zostaje odseparowana do pojemnika na odpady.

W sokowirówce nie przyrządzimy soku z roślin liściastych, z kiełków i nasion, do tego większość owoców musimy obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części. Nie jest do tego łatwa w czyszczeniu, robi spory hałas i zajmuje sporo czasu.

Zobacz również

Dlaczego Kuvings?

Kuving – poradzi sobie z każdym warzywem i owocem Wyciskarki KUVINGS Silent Juicer, KUVINGS B6000, czy KUVINGS C9500 Whole Slow Juicer to idealny przykład urządzeń, które pozwalają...