logo

6sty2016

Wyciskarka do skoków, czyli zdrowie na co dzień

W momencie, gdy cały czas mnożą się nam kolejne barwy z jedzeniem fast food. Brakuje nam czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków, dlatego sięgamy po jedzenie, które szybko będzie dla nas dostępne i nie będziemy musieli sami zajmować się gotowaniem. Dlatego nie jemy zdrowo, ale zbyt tłusto i w złej proporcji. Dlatego do diety trzeba wprowadzić warzywa owoce, a posiłki spożywać musimy w odpowiednich odstępach czasu. Trzeba jednak liczyć się z tym, że nie zawsze będzie taka możliwość, czasami również nie chce się nam o to dbać. Dlatego warto zastanowić się jak można tą swoją dietę zmienić bez większych problemów. Takim ciekawym rozwiązaniem będzie spożywanie każdego dnia szklanki soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Ale jak w wielu przypadkach również tutaj pojawia się kwestia pieniędzy. Soki jednodniowe, które są nam oferowane najczęściej w sklepach są bardzo drogie. Dlatego nie każdego będzie stać na to, by każdego dnia kupować taki właśnie sok. Ale można wybrać inną metodę i zdecydować się na samodzielne przyrządzenie takich soków.

Dlaczego akurat wyciskarka do soków? W sprzedaży znajduje się wiele różnych wyciskarek do soków, tak że każdy może dla siebie coś odpowiedniego wybrać. Można dopasować to wszystko do swoich potrzeb, gdy chodzi o cenę czy jakość urządzenia. Możemy znaleźć w całości plastikowe urządzenia jak i też takie, które wykonane będą wykonane w całości ze stali nierdzewnej, które mogą nawet kosztować do kilku tysięcy złotych. Niezależnie co wybierzemy możemy oczekiwać, że będziemy mogli sobie przygotować zawsze pyszny świeży sok z owoców. Warto także zauważyć, że niektórzy mogą nam tutaj proponować również sokowirówkę, ale ona będzie tylko pozorną oszczędnością i nie sprawdzi się tak jak wyciskarka. W przypadku sokowirówki sok pozyskiwany jest przez siekanie owoców i warzyw i oddzielenie soku od pulpy przy mocy siły odśrodkowej.

Będzie to znaczyć, że ta część produktu, która nie będzie siekana będzie miała w sobie dalej dużo soku i tak naprawdę będziemy wyrzucać takie resztki, w których nadal znajduje się sok. Rozcinanie produktu przez noże w sokowirówce prowadzi także do utraty pewnych wartościowych składników, które w owocach czy warzywach się znajdują. Działanie siły odśrodkowej prowadzi także do tego, że rośnie temperatura soku a to doprowadza do sytuacji, w której ważne składniki soku się utleniają jeszcze przy produkcji. Dlatego jakość soku nie jest taka, na jakiej powinno nam zależeć. Mamy także takie zielone warzywa, z których nie uda się wycisnąć soku.

Sam sprzęt będzie trzeba za każdym razem czyścić bardzo dokładnie przed kolejnym użytkowaniem, ponieważ inaczej poszczególne elementy będą się zapychać i niestety nie będzie się dało z niej korzystać, sok nie będzie dobrze z owoców czy warzyw wyciskany. W przypadku wyciskarki produkty nie są rozcinane, ale sok tłoczy się z przestrzeni tkanki łącznej. Owoc jest tak jakby miażdżony i bezpośrednio krople soku, który jest w pełni wartościowy trafiają do naczynia. Tym samym rzeczywiście sok jest bardzo zdrowy, nie będzie się rozwarstwiał a dodatkowo będziemy mogli być pewni, że samą wyciskarkę uda się umyć w ciągu kilku minut.

Zobacz również

Świeżo wyciskane soki - źródło zdrowia.

Sok, który będzie na świeżo wyciskany to znakomita dostawa witamin do organizmu. W ciągu kilkunastu minut wszystkie istotne składniki znajdą się w naszym krwioobiegu. Od tego momentu...