13sty2016

Zanim kupisz wyciskarkę do soków

Oferowane nam wyciskarki do soków mogą się między sobą różnić, ale różnią się także do wykorzystywanych od dawna sokowirówek, przede wszystkim jakością soku. Dlatego tak się dzieje i na co trzeba zwracać uwagę przy zakupie? Jak działa wyciskarka do soku? Wyciskarka to urządzenie, które jest podobne do maszynki do mielenia. Wałki w wyciskarce poruszają się przez napęd elektryczny albo ręczny. W pierwszym etapie robienia soku surowiec jest bardzo dokładnie gnieciony i rozdrobniony, tak by dalej wyciskanie było jak najbardziej efektywne. W drugim etapie rozdrobniony wcześniej surowiec będzie przechodził przez część, gdzie dochodzi do miażdżenia. Tam przedostaje się pod dużym ciśnieniem przez ruch wałka, który tłoczy masę. W ostatnim etapie lekko mokre części roślin są dociskane bezpośrednio na sito.

Różnica tkwi w temperaturze W przypadku wyciskarki różnica w stosunku do sokowirówki będzie taka, że będziemy mieli mniejsze obroty, mniejszy hałas, ale najważniejsza będzie mniejsza temperatura. Praktycznie powstaje także dość mało różnorakich odpadów, a wszystkie mogą się znaleźć w kompostowniku. Wyciskarki można wygodnie rozkładać, a to sprawi, że jej mycie nie będzie stanowiło wielkiego problemu. Ślimaki można tylko płukać pod bieżącą wodą. O jakości soków z wyciskarki Ważną kwestią będzie to, że jakość soku z wyciskarki będzie dużo lepsza niż w sokowirówce. Dzięki temu, że obrotów jest mniej sok nie będzie się pienił i napowietrzał. Wszystkie składniki będą tutaj utrzymane w soku.

Jaki sok? Przygotowane w wyciskarce sok przygotowany jest do tłoczenia soku z owoców oraz warzy. Czasami mamy odpowiedni wałek do ziół i kiełków. Czasami da się wyciskać sok nawet ze zbóż czy jakichś twardych warzyw. Klasyka to jednak wyciskanie z miękkich cytrusów. Może się okazać, że nowoczesna sokowirówka da nam większe możliwości niż sokowirówka i będziemy mogli przygotować sobie smaczny sok z innych nieco warzyw i ziół niż w przypadku tradycyjnej sokowirówki. Jeśli będziemy się chcieli zdecydować na sok nieco bardziej gęsty to trzeba wprowadzić do urządzenia sitko, które będzie miało nieco większe oczka. Bezpieczeństwo Materiały, które używane są do produkcji najważniejszej części a więc wałków ślimakowych to zazwyczaj stal nierdzewna bądź też poliwęglan albo ultem. Ten ostatni to materiał, który używany jest między innymi w sprzętach medycznych czy instrumentach chemicznych. Charakteryzuje się dobrymi właściwościami i dobrą odpornością zmęczeniową oraz chemiczną. Odporny będzie na hydrolizę, dlatego świetnie się sprawdzi. Na pewno warto zbadać czy wybierane przez nas urządzenie posiada wszystkie stosowne atesty.

Zobacz również

Dlaczego Kuvings?

Kuving – poradzi sobie z każdym warzywem i owocem Wyciskarki KUVINGS Silent Juicer, KUVINGS B6000, czy KUVINGS C9500 Whole Slow Juicer to idealny przykład urządzeń, które pozwalają...