logo

20sty2016

Jak wybrać najlepsze owoce do wyciskania?

Winogrona. Wybieramy winogrona, które będą pulchne i nie będą pomarszczone. Powinny być nienaruszone, tak że sok nie będzie z nich wyciekał. Muszą się dobrze trzymać łodygi.

Mango. Dobrze będzie szukać odpowiedniego owocu, który będzie miał słodki zapach o charakterze tropikalnym. Owoc niedojrzały ma zapach mało intensywny. Świeże owoce powinny być lekkie, ale uważać trzeba na owoce miękkie lub obite.

Awokado. Wybieramy owoce, które mają ciemnobrązową skórkę. Jasna skórka znaczy, że owoc nie jest świeży ani odpowiednio twardy.

Kiwi. Wybierając kiwi trzeba złapać je kciukiem oraz palcem wskazującym a następnie ścisnąć. Te najlepsze owoce będą lekko ustępowały przy takim nacisku.

Cytryna. Najlepsza będzie taka, która ma gładką oraz wilgotną skórkę. Owoce muszą być dojrzałe, ponieważ wtedy mają wiele przeciwutleniaczy.

Arbuz. Powinien być ciężki a skóra raczej powinna być gładka. Wybieramy owoce, które nie będą ani szczególnie jasne ani ciemne. Dodatkowo po jednej stronie powinno być takie miejsce, które kolorem będzie się różnić od reszty, będzie żółtawe, albo nieco kremowe.

Melon. Najlepszą opcją będzie wybranie owocu, który ma pełny smak. Jeśli tak chcemy wybrać patrzymy na kolor miąższu, który powinien być ciemny i nie powinno tam być białych pasków. Jeśli melon ma jeszcze nasiona muszą mieć ciemny kolor.

Brzoskwinia. Sprawdzamy czy brzoskwinia jest lekko miękka, dojrzałą i jednocześnie niepoobijana.

Pomarańcza. Owoc powinien mieć raczej gładką skórkę. Dobrze będzie jeśli będzie twardy i ciężki. Owoc taki powinien mieć więcej soku niż taki, którego waga będzie mniejsza a skórka będzie miała porowaty charakter.

Truskawki. Najlepsze są lekko kwaskowate oraz takie, które mają zielone szypułki.

Jabłko.Powinniśmy wybierać owoc, który ma intensywny kolor i będzie twardy. Najlepsze zielone albo żółte z delikatnym rumieńcem.

Banany. Banan musi być twardy, jasny, nieobity i bez jakichkolwiek uszkodzeń. Trzon oraz koniec nie może być naruszony.

Zobacz również